Koruyucu Hekimlik
Aşı: Kedi ve köpeklerimizin aşılarını ihmal etmemeliyiz.İnsan ve hayvanlarda hastalık yapabilen mikropların(virüs, bakteri v.b. ) hastalık yapma özelliklerinden arındırılarak veya bazı mikropların salgıladığı zehirlerin (toksinler) etkilerinin ortadan kaldırılarak insana veya hayvana uygulamak için geliştirilmiş biyolojik maddelerdir.
Aşı sayesinde vücut zararsız mikropla ve mikrobun zarar veremeyen toksinleriyle tanışır. Onlara karşı savunma sistemi oluşturur ve aşı dışında aynı mikroba maruz kaldığında vücut savunma sistemi onu tanıyıp savaşır. Bu şekilde bağışıklık şekillenmiş olur.
Özellikle virüslerden korunmada aşı oldukça önemlidir.
Minik dostlarımızın aşıları hastalıklara karşı korunmasında tıpkı bizdeki gibi oldukça önemlidir. Vücudun savunma sistemini destekler Özellikle yavruların hastalıklara karşı bağışıklıklarının zayıf olmaları sebebiyle aşı tarihleri takibinin tutulması gerekir.
Yavru köpekler ve kediler 6-8 haftalık olduklarında mayeneleri yapıldan sonra ilk olarak paraziter uygulamalara başlanabilir. Ardından aşı takvimi uygulamasına geçilir.
!!!Dostlarımızın her aşı öncesinde muayene edilmesi gerekir. Hasta olan veya hastalık şüphesi olan miniklerimize aşı uygulanmamalıdır.
Köpeklere Uygulanan Aşılar
Kedilerde Uygulanan Aşılar
Kuduz Aşısı: (Rabies ya da Lyssa virüs)
Kuduz aşısı: (Rabies ya da Lyssa virüs)
Karma Aşı: (Canine Adenovirus,canine Distemper virüs, canine Parvovirus, Leptospira, Parainfluenza)
Karma aşı: feline panloukopenia virüs,,feline herpes virüs,feline calicivirüs
Corona Virüs Aşısı: (canine Coronavirus)
leukömia aşısı: retrovirüs
B.Bronchiseptica Aşısı: (Bordetella bronchiseptica)
Lyme Aşısı: (borrelia burgdorferi)
Dikkat edilmesi gerekenler:
Köpek aşı takviminde rutin devam eden aşılamalar sonrası normal olarak bir süre halsizlik, ateş ve isteksizlik görülebilir. Eğer 24 saatten uzun sürdüğünü düşünüyorsanız veteriner hekiminize başvurmalısınız.
Aşı karnenizi güvenli bir yerde bulundurmalı ve düzenli takip etmelisiniz.
Yavru köpeklerin bağışıklıklarını tam anlamıyla sağlamadan diğer köpekler veya dışkıları ile temas etmemesine dikkat etmelisiniz.
Aşılar tamamlansa dahi %100 koruma sağlanamadığını unutmayın.
Eğer dostunuzda ishal, kusma, halsizlik gibi belirtileri görüyorsanız aşılamaya başlamadan muayenesi yapılmalıdır.
Dostunuzun aşılanmamış köpeklerle temasından kaçınmalısınız.
AŞI TAKVİMİ
Kedilere;
köpeklere;
8 9 haftalıkken karma aşı 1
8 9 haftalıkken karma aşı 1
10 11 haftalıkken loukömia aşı 1
10 11 haftalıkken bronchine aşı 1
12 13 haftalıkken karma 2 aşı
12 13 haftalıkken karma aşı 2
14 15haftalıkken loukömia 2 aşı
14 haftalıkken kuduz aşısı
16 haftalıkken kuduz aşısı
15 haftalıkken bronchine 2
Aşılar yıllık olarak tekrarlanmalıdır.
Paraziter uygulama: Dönemsel olarak farklılık gösteren parazitler dostlarımızın sağlını ve yaşam kalitesini önemli derecede bozmaktadır. Belli dönemlerde yapılması gereken paraziter uygulamalar sayesinde dostlarımızın yaşam kalitesi ve sağlığını korumuş oluruz.
Kendilerini yalayarak temizlemelerinden dolayı diilerinden tüylerine tüylerine yerleşen parazitlerinde dillerine bulaşma riski vardır.Tüylere yerleşen parazitler insan eline bulaşarak enfeksiyona sebep olmaktadır. Hem kendimizi hemde minik dostlarımızı parazitlerden korumak için paraziter uygulamaların zamanında aksatılmadan yapılması tavsiye edilmektedir.
Dış paraziter
Dış parazitler, hayvanlarımızın çok dışarı çıkıp gelmesiyle bulaşırlar. Nadirde olsa bizlerde ayakkabı kıyafet gibi aracı taşıyıcılarla eve getirip oradan hayvanlarımıza geçmesine sebep olabiliriz.
Bu uygulama: Pire, kene, bit ve vücut kurdu için uygulanmaktadır. Veterinerinizin önerdiği bir dış parazit uygulaması kullanılmalıdır. Doz ayarlaması veya hayvan cinsine uygun olmayan dış paraziter uygulamalar dostlarımızın zehirlenmelerie sebep olabilmektedir.
Uygun dozdaki preperat dostumuzun yalamak için erişemeyeceği enseye tüylerin dip kısmına dökme şeklinde uygulanır. Deri altına hızlıca emilir ve etkisini göstermeye başlar.
Yazın ayda bir kışın iki ayda bir olacak şekilde uygulanmalıdır. Etki etmediyse eğer 15 gün sonra tekrar uygulanabilmektedir.
İç paraziter
Dostlarımızın midesinde bağırsağında kalbinde görülebilecek parazitler için uygulanır. Miniklerimizi korumak adına dışarıdan herhangi bir şey yemelerini engellememiz gerekmektedir. İç paraziti olan ve paraziter uygulaması yapılmamış dostlarımızın yaşamları tehlikededir. Zamanında paraziter uygulamaların yapılması gerekir.
Kilo ve hayvan türüne uygun dozda hap yutturma veya iğne zerk edilmesiyle uygulanabilmektedir. Uygulamadan sonra dışkı yolu ile parazitlerden kurtulduklarını görmek mümkündür.
Mikroçip uygulaması: Minik dostlarımızın iki kürek kemiği arasına uygulanır. Kendi özel iğnesinin içerisinde pirinç büyüklüğünde teknolojik bir materyaldir. Deri altı bağ doku ile çok hızlı bir biçimde birleşerek minik dostlarımızı rahatsız ve huzursuz etmemektedir. Aşı gibi hızlı uygulanabilen bir yöntemdir.Uygulanacak bölge baticon yardımı ile temizlenmelidir.
Mikroçipler ayrı ayrı 15 haneli olacak şekilde numaralandırılmışlardır. Aynı bizim tc kimlik numaramız gibi düşünebilirsiniz. Buda miniklerimizin kimlik numaraları olup bu numaralar veritabanına girilip kayıt altında tutulmalarını sağlamaktadır.
Klinikler, hastaneler ve belediyelerde bulunan özel mikroçip okuyucuları sayesinde sevimli dostunuz kaybolduğunda çalındığında veya kendisi kaçtığında herhangi biri tarafından bulunup bir kliniğe veya belediyeye götürüldüğünde iki kürek kemiği arasına okuyucuyu tutulup mikroçip numarası öğrenilir. Bu numara sisteme yazıldığında sizin bilgelerinize ulaşılıp haber verilmesini sağlamaktadır.